Verrekijker kopen

Wil je een goede verrekijker kopen? Hier vind je onze uitgebreide collectie verrekijkers, zowel minikijkers, porro als dakkant verrekijkers. Ook een uitgebreid assortiment doppen en regendeksels is leverbaar.

Verrekijker kopen: waar let je op?

Wat zijn belangrijke aandachtspunten als je een verrekijker wilt kopen?  Er zijn grofweg 2 soorten: de binoculair en monoculair. De laatstgenoemde beschikt over één optisch systeem, terwijl de meestvoorkomende binoculaire kijkers over 2 gelijkwaardige optische systemen beschikken. Deze gebruik je dus met 2 ogen.

Een verrekijker (of prismakijker) bestaat uit een objectief en een oculair welke voorzien zijn van enkele prisma's om het beeld rechtop te zetten. Zonder deze omkeer prisma's is er sprake van een astronomische telescoop Deze geeft namelijk een omgekeerd beeld. Daarnaast kun je nog onderscheid maken tussen porro en dakkant verrekijkers.

Verrekijker kopen: waar let je op?

Wil je een verrekijker kopen?  Dan zijn er grofweg zijn er 2 soorten: binoculaire en monoculair. De laatstgenoemde beschikt over één optisch systeem, terwijl de meestvoorkomende binoculaire verrekijkers over 2 gelijkwaardige optische systemen beschikken. Deze gebruik je dus met 2 ogen.
Een verrekijker (of prismakijker) bestaat uit een objectief en een oculair welke voorzien zijn van enkele prisma's om het beeld rechtop te zetten. Zonder deze omkeer prisma's is er sprake van een astronomische telescoop Deze geeft namelijk een omgekeerd beeld. Daarnaast kun je nog onderscheid maken tussen porro en dakkant verrekijkers.

Dakkant verrekijker werking

schematische werking dakkant verrekijker Bij dakkant verrekijkers zijn de dakkantprisma's achter elkaar geplaatst. Het licht gaat bijna in een rechte lijn door de kijker heen. Hierdoor is dit type kijker compacter van formaat. Door de benodigde hogere precisie zijn dit type kijkers over het algemeen iets duurder.

De prisma's kunnen van diverse materialen vervaardigd zijn:

  • Bak-7: gemaakt van borium kroonglas en levert een standaard beeldkwaliteit
  • Bak-4: gemaakt van barium kroonglas. Deze prisma's leveren een betere resolutie, dus scherpere en daarnaast kleurechte, heldere beelden. Dit materiaal wordt in de meeste Eschenbach kijkers toegepast.
  • SK-15: gemaakt van hoogwaardig SK-15 glas. Hierbij worden ongewenste interne reflecties geminimaliseerd en worden de beste beeldresultaten bereikt.
Porro verrekijker werking

Toneelkijkers

Theaterkijker Een variant van de verrekijker voor binnengebruik is een toneelkijker. Dit soort kijkers hebben normaal gesproken een vergrotingsfactor van 3x. Een groot voordeel hiervan is dat details (gezichtsuitdrukkingen van de acteurs) beter zichtbaar zijn, terwijl het overzicht van de voorstelling toch behouden blijft. Bij een gewone kijker is een vergroting van 3x echter aan de lage kant. Een conventionele kijker heeft namelijk een vergroting van 8 tot 12x.

Viva toneelkijker In het assortiment van Eschenbach is ook een zogenaamde combi-variant leverbaar: de Viva kijker met een vergrotingsfactor van 6x. Daarmee is dit een goed alternatief, immers deze is zowel in het theater als bij grotere (outdoor)events zeer functioneel.

Handig en compact: de monoculaire verrekijker

Monoculaire Verrekkijker Een speciale categorie verrekijkers mag hier natuurlijk niet ontbreken: de monoculaire verrekijker ofwel kleine verrekijker. In tegenstelling tot de gewone kijker heeft deze slechts één tubus en gebruik je dit type kijker met één oog.  De monoculaire verrekijker is licht van gewicht en klein in omvang. Dus gemakkelijk mee te nemen op reis.

Wat betekenen de specificaties bij een verrekijker

Wij hebben een speciale adviespagina voor verrekijkers. Wat is het voordeel van een grote objectief opening, wat betekent de waarde van een uittredepupil, wat wordt bedoeld met geometrische lichtsterkte? In onze verrekijker FAQ kennisbank  worden alle begrippen uitgelegd.

Populaire producten

Onze merken:

Eschenbach  |  Kowa  |   Konus

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud preloader