Hoe werkt een porro verrekijker?

Een voordelig type verrekijker

Een porro verrekijker is een type verrekijker met een specifiek prismaontwerp, dat bekendstaat als het "porroprisma." Dit ontwerp verschilt van dat van dakkant-verrekijkers.
Hier is hoe een porroprisma-verrekijker doorgaans werkt:

 1. Objectieflenzen:
  Aan de voorkant van de verrekijker bevinden zich de objectieflenzen. Deze lenzen vangen het licht op van het object dat je wilt bekijken.
 2. Prisma's:
  Het licht dat door de objectieflenzen komt, wordt door twee prisma's binnenin de verrekijker geleid. In een porroprisma-verrekijker worden Porro-prisma's gebruikt, die het licht in een "Z"-vorm afbuigen. Deze prisma's zijn waar de naam "porro" vandaan komt. Ze dienen om het beeld te draaien en omkeren voordat het naar het oculair gaat.
 3. Focusseren:
  Tijdens het pad door de verrekijker ondergaat het licht meerdere reflecties binnen de prisma's en wordt het uiteindelijk naar het oculair geleid. Hier bevinden zich de oculairlenzen, die het licht buigen om een vergroot en rechtopstaand beeld te creëren op het netvlies van je oog.
 4. Oogafstand en scherpstellen:
  Porro verrekijkers hebben meestal een breder lichaam en aanpasbare oogschelpen om de oogafstand aan te passen. De scherpstelling wordt aangepast met behulp van een centrale scherpstelknop.

Porro verrekijkers hebben enkele voordelen, zoals een breder gezichtsveld en een meestal betere diepteperceptie in vergelijking met dakkant-verrekijkers van dezelfde grootte en kwaliteit. Ze zijn vaak wat groter en zwaarder dan dakkant-verrekijkers, wat kan bijdragen aan hun stabiliteit, maar ze zijn minder compact en minder waterdicht. Het ontwerpkeuze tussen porroprisma en dakkant-verrekijkers hangt af van je persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik.

schematische werking porro verrekijker

Bekijk hier onze collectie porro (prisma) verrekijkers.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Wat is het voordeel van een grote objectiefdiameter?

Mensen lazen ook

Een dakkant verrekijker: hoe werkt dit type?

Mensen lazen ook

Schemergetal, wat betekent deze waarde?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud