Spotting scope kopen

Speciaal voor natuurobservaties is de spotting scope ontworpen. Het is een draagbare telescoop. Dit type kijker wordt veelal door vogelspotters, vliegtuigspotters, jagers en natuurliefhebbers gebruikt. Daarnaast worden ze vaak ingezet bij sportwedstrijden waarbij je moet denken handboogschieten, biathlon e.d.

Spotting Scope

Spotting Scope

Spotting scope: haal ver weg heel dichtbij

Speciaal voor natuurobservaties is de spotting scope ontworpen. Het is een draagbare telescoop. Dit type kijker wordt veelal door vogelspotters, jagers en natuurliefhebbers gebruikt. Daarnaast worden ze vaak ingezet bij sportwedstrijden waarbij je moet denken handboogschieten, biathlon e.d.

Spotting scopes, ook wel bekend als telescopen of observatietelescopen, brengen de wonderen van de natuur dichterbij. Of je nu vogels observeert, landschappen bekijkt of wilde dieren spot, spotting scopes bieden een krachtige vergroting en heldere beelden voor een onvergetelijke observatie-ervaring.

 • De verschillende soorten spotting scopes:

  • Refractor spotting scopes: Gebruiken lenzen voor lichtverzameling en vergroting.
  • Reflector spotting scopes: Gebruiken spiegels voor lichtverzameling en vergroting.
  • Zoom spotting scopes: Bieden variabele vergroting voor flexibele observatie.
  • Digitale spotting scopes: Combineren een telescoop met een digitale camera voor directe beeldweergave op een scherm.
 • Toepassingen van spotting scopes:

  • Vogelobservatie: Identificeer vogels op afstand en observeer hun gedrag.
  • Natuurstudie: Observeer wilde dieren, planten en insecten in hun natuurlijke omgeving.
  • Landschapsobservatie: Geniet van panoramische uitzichten en bekijk details van verre landschappen.
  • Schietsport: Observeer doelen op de schietbaan.
  • Astronomie: Observeer sterren, planeten en andere hemellichamen (met speciale accessoires).
 • Tips voor het kiezen van de juiste spotting scope:

  • Vergroting: Bepaal de gewenste vergroting voor je observatiedoel.
  • Objectiefdiameter: Grotere objectieven verzamelen meer licht voor helderdere beelden.
  • Oculairs: Kies oculairs met de gewenste vergrotingsfactor en gezichtsveld.
  • Beeldstabilisatie: Vermindert trillingen voor scherpere beelden.
  • Waterdichtheid: Beschermt de spotting scope tegen vocht en stof.
Alle informatie over
spotting scopes vind je verder hier. Kijk voor veelgestelde vragen over spotting scopes in onze kennisbank Spotting scopes FAQ

Onze spotting scopes

De werking van een spotting scope kun je plaatsen tussen een verrekijker en een telescoop (astronomische kijker). Dit kijkersysteem is voorzien van een hoogwaardige optiek met een vergroting van 15 tot zelfs 60x. Daarmee kun je details over veel grotere afstanden waarnemen. Deze zouden met een normale verrekijker niet te onderscheiden zijn. Door de grote objectief diameter zijn dit ook lichtsterke kijkers. Voordeel hiervan is dat waarnemingen tijdens het ochtendgloren en de avondschemering veel beter zichtbaar zijn.

Wat kies je: een verrekijker, spotting scope of telescoop?

Voor beginners op het gebied van vogelspotting kun je het beste een verrekijker kiezen. Dit vanwege de draagbaarheid, compactheid en multifunctionele inzetbaarheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vakantiereizen.

Waarom zou je een spotting scope kopen?

Krijgt je hobby serieuzere trekjes kun je de overstap naar spotting scopes overwegen. Vanwege de hogere vergrotingen heb je hierbij eigenlijk altijd een statief nodig. Maar het resultaat is er dan ook naar: een stabiele en zeer gedetailleerde weergave van vogels en andere natuurobjecten is het resultaat.

De behaalde vergrotingen bij een spotting scope zijn vergelijkbaar met astronomische telescopen waarmee de sterrenhemel wordt bestudeerd. Spotting scopes zijn echter speciaal ontworpen om onderwerpen op het land te bekijken.

Kijk voor veelgestelde vragen over spotting scopes in onze kennisbank Spotting scopes FAQ

Spotting scope accessoires

Er zijn diverse accessoires voor Kowa spotting scopes leverbaar. Om uw kostbare kijker tegen weersinvloeden van buitenaf te beschermen zijn er diverse paraattassen leverbaar. Om de beelden vast te leggen met een foto- of videocamera is een speciale foto-adapter leverbaar. Met een astro-adapter kun je verschillende types spotting scopes van Kowa ombouwen tot een astronomische kijker. En tenslotte zijn er zogenaamde “extenders” leverbaar waarmee je de vergrotingsfactor van de spotting scope kunt verhogen.

Onze merken:

Kowa  |   Konus

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud