Een dakkant verrekijker: hoe werkt dit type?

Een compact gebouwde verrekijker

Een dakkant verrekijker is een type verrekijker waarbij de lenzen en prisma's intern zijn gerangschikt in een "dakkant" configuratie. Dit verschilt van het ontwerp van een zogenaamde "porroprisma" verrekijker, waarbij de lenzen en prisma's in een Z-vorm zijn gerangschikt.

Hier is hoe een dakkant verrekijker doorgaans werkt:

  1. Objectieflenzen:
    Aan de voorkant van de verrekijker bevinden zich de objectieflenzen. Deze lenzen vangen het licht op van het object dat je wilt bekijken.
  2. Prisma's:
    Het licht dat door de objectieflenzen komt, wordt door twee prisma's binnenin de verrekijker geleid. In een dakkant verrekijker worden dakprisma's gebruikt, die het licht 90 graden afbuigen. Deze prisma's zorgen voor de compacte, rechte behuizing van de verrekijker. Deze prisma's kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt:Bak-7: Vervaardigd uit borium kroonglas en biedt een standaard beeldkwaliteit.

    Bak-4: Gemaakt van barium kroonglas, dit levert een betere resolutie en resulteert in scherpere en kleurechte beelden. Veel Eschenbach kijkers maken gebruik van dit materiaal.

    SK-15: Gemaakt van hoogwaardig SK-15 glas, minimaliseert ongewenste interne reflecties en biedt de beste beeldresultaten.

  3. Focusseren:
    Tijdens het pad door de verrekijker ondergaat het licht meerdere reflecties binnen de prisma's en wordt het uiteindelijk naar het oculair geleid. Hier bevinden zich de oculairlenzen, die het licht zo buigen dat het een vergroot beeld vormt op het netvlies van je oog.
  4. Oogafstand en scherpstellen:
    De verrekijker heeft meestal aanpasbare oogschelpen die je kunt draaien om de juiste oogafstand in te stellen. Door aan de scherpstelknop te draaien, pas je de scherpstelling aan totdat het beeld helder is.

Belangrijk om te weten is dat dakkant verrekijkers bekend staan om hun slanke en rechte ontwerp. Ze zijn vaak waterdicht en stofdicht, wat hen geschikt maakt voor buitenactiviteiten. Let op dat dakkant verrekijkers doorgaans wat duurder zijn om te produceren dan porroprisma verrekijkers van vergelijkbare kwaliteit, vanwege de complexiteit van het dakkant prismaontwerp.

schematische werking dakkant verrekijker

Bekijk hier onze collectie dakkant verrekijkers.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Wat is het voordeel van een grote objectiefdiameter?

Mensen lazen ook

Hoe werkt een porro verrekijker?

Mensen lazen ook

Wat zijn fase-gecorrigeerde prisma’s?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud