Loep kopen: waar moet je op letten?

Loepen zijn oorspronkelijk kleine, in een montuur gevatte, sterk vergrotende  lenzen. De vergroting is meestal tussen 4 en 20 maal. Wij leveren een uitgebreide collectie voorzien van diverse lensontwerpen – waaronder asferische, aplanatische, biconvexe en hi-tech extreem dunne asferisch-diffractieve lenzen. De lichtloepen zijn voorzien van LED verlichting.

In principe zijn loepen altijd bedoeld voor “kortdurende” leesmomenten. Voor het lezen van een recept op een fles, een menukaart, een telefoonnummer, een prijskaartje, of zelfs een thermostaat kun je dus het beste een loep kopen. Een eenvoudige uitvoering van een loep met een grotere diameter (en daardoor een lagere vergroting) noemen we een vergrootglas of leesglas. Deze zijn te vinden in de categorie vergrootglazen.

Onze loep categorieën

Digitale loepen

Digitale loepen

Digitale loepen

digitale loep Smartlux
Een digitale loep, ook wel elektronische loep genoemd, is een elektronisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om objecten of tekst te vergroten en te bekijken. In tegenstelling tot een traditionele vergrootglas of loep, maakt een digitale loep gebruik van camera- en beeldverwerkingstechnologieën om het beeld vast te leggen, te vergroten en weer te geven op een scherm. Hier is hoe een digitale loep werkt:
 1. Camera: Een digitale loep is uitgerust met een ingebouwde camera waarmee het object of de tekst wordt vastgelegd.
 2. Beeldverwerking: Zodra het beeld is vastgelegd, wordt het door de ingebouwde beeldverwerkingssoftware verwerkt om het te vergroten en aan te passen aan de gewenste instellingen, zoals contrast en helderheid.
 3. Weergave: Het vergrote beeld wordt vervolgens weergegeven op een intern scherm van de digitale loep. Sommige modellen hebben ook de mogelijkheid om het vergrote beeld uit te voeren naar een extern scherm, zoals een tv of computermonitor.
 4. Bedieningselementen: Deze loepen worden geleverd met verschillende bedieningselementen waarmee gebruikers de vergroting, helderheid, contrast en andere instellingen kunnen aanpassen om het beeld naar wens te optimaliseren.
 5. Andere functies: Naast vergroten kunnen deze loepen ook extra functies hebben, zoals het maken van foto's of video's, het bevriezen van beelden voor nadere inspectie, kleurfilters voor contrastverhoging, en zelfs spraakuitvoer om tekst voor te lezen aan mensen met visuele beperkingen.
Dit soort loepen zijn nuttige hulpmiddelen voor mensen met visuele beperkingen, maar ze worden ook gebruikt in verschillende andere toepassingen, zoals elektronica reparatie, lezen van kleine lettertypen, inspectie van objecten en meer, vanwege hun vermogen om details te vergroten en weer te geven op een heldere en duidelijke manier.De digitale loepen van Eschenbach zijn special ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Een groot voordeel is de randscherpe weergave over het hele LCD-scherm.
Alle informatie over het gebruik en de werking van de digitale loepen vind je hier.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Inklaploepen

Inklaploepen

Inklaploepen

inklaploepWil je een inklaploep kopen? Hier vind je deze relatief kleine, handzame, plaatsbesparende handloepen.Een inklapbare loep, ook wel bekend als een opvouwbare loep, is een draagbaar vergrootglas dat kan worden ingeklapt of opgevouwen voor gemakkelijke opslag en transport. Deze loepen zijn ontworpen voor draagbaarheid en gemak, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die onderweg zijn of voor situaties waarin ruimtebeperkingen gelden.Een inklapbare loep kan verschillende vergrotingsniveaus bieden, afhankelijk van het model, en kan worden voorzien van extra functies zoals ingebouwde verlichting om het te bekijken object te verlichten. Ze zijn handig voor een breed scala aan toepassingen, zoals het lezen van kleine lettertjes, het bekijken van details bij hobby's of ambachten, of het uitvoeren van inspecties.Dankzij hun compacte formaat en draagbaarheid zijn inklapbare loepen populair bij mensen die behoefte hebben aan vergroting onderweg, zoals natuurwaarnemers, amateurarcheologen, juweliers, enzovoort.Meer informatie over alle loepen vind je hier.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Loep accessoires

Loep accessoires

Loep accessoires

Eschenbach Headlight LED clip-onIn deze categorie vind je diverse loep accessoires, waaronder loephouders, extra verlichtingsunits, draagkoordjes, opbergetui's e.d.Meer informatie over alle loepen vind je hier.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Loep met verlichting

Loep met verlichting

Loep met verlichting

 

Een loep met verlichting is een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die moeite heeft met kleine details te zien. Of je nu van lezen, handwerken, knutselen, of elektronica houdt, een vergrootglas met verlichting kan jouw precisie en comfort enorm verhogen.

Waarom kiezen voor een loep met verlichting?

 • Verbeterde zichtbaarheid: De ingebouwde verlichting zorgt voor helder, direct licht op het te bekijken object, waardoor je zelfs in donkere omgevingen perfect kunt zien.
 • Verminderde oogvermoeidheid: De verlichting helpt om vermoeide ogen te verminderen, waardoor je langer kunt lezen of werken zonder te hoeven stoppen.
 • Verhoogde precisie: De vergroting helpt je om kleine details te zien die je met het blote oog niet zou kunnen zien, waardoor je nauwkeuriger kunt werken.
 • Veelzijdig gebruik: Verlichte loepen zijn er in verschillende maten en vergrotingssterktes, waardoor er altijd een is die perfect is voor jouw behoeften.

Welke soorten vergrootglazen met verlichting zijn er?

Er zijn verschillende soorten vergrootglazen met verlichting op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 • Inslagloepen met verlichting: Deze loepen zijn klein en lichtgewicht, waardoor ze ideaal zijn om mee te nemen. Ze hebben echter vaak een kleiner zichtveld dan andere soorten loepen.
 • Bureauloepen met verlichting: Deze loepen zijn groter en stabieler dan staafloepen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik op een bureau. Ze hebben vaak een groter zichtveld en meer verlichtingsopties.
 • Hoofdloepen met verlichting: Deze loepen worden op het hoofd gedragen, waardoor je je handen vrij hebt tijdens het werken. Ze zijn ideaal voor handwerken, knutselen, en elektronica.
lichtloepBen je op zoek naar een loep met verlichting of wil je een lichtloep kopen? Hier vind je handige zaklichtloepen, zeer dunne (creditcard-formaat) inschuifloepen, handlichtloepen, standlichtloepen en loeplampen.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Loephanger

Loephanger

Loephanger of loepketting

loephangerDraag een loephanger als sieraad. De Eschenbach loepketting is verkrijgbaar in 2 verschillende kleuren. Een must-have voor mensen met ervaren ogen, die voelen dat ze op bepaalde momenten extra vergroting nodig hebben, bijvoorbeeld bij het lezen van een prijskaartje in de winkel.Meer informatie over alle loepen vind je hier.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Speciale loep uitvoeringen

Speciale loep uitvoeringen

Speciale loep uitvoeringen

Borduurloep 'Maxi-plus'Een verzamelplaats voor speciale loep uitvoeringen. Dit zijn bijzondere loepen en vergrootglazen met een specifiek toepassingsgebied. Te denken valt hierbij aan borduurloepen, hoofdloepen en vergrotende opzetloep clipsystemen. Deze laatste zijn er in uitvoeringen voor bril- en niet brildragers. Met vergrotingsfactoren van 1,8 tot 7x zeer geschikt voor detailwerkzaamheden waarbij 2 vrije handen vereist zijn. Meer informatie over alle loepen vind je hier.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Technische loepen

Technische loepen

Technische loepen

inklaploepWij bieden een gevarieerd assortiment van technische loepen, zowel handige inslagloepen- als standloepen.Alle informatie over onze technische loepen vind je hier.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Visoletloepen

Visoletloepen

Visoletloepen

Visolet loepDit zijn bolle glazen met een vlakke onderkant. Ze worden daarom ook wel bolloep genoemd. Dit soort loepen leveren een trillingsvrij beeld omdat ze bovenop het te lezen object worden gezet. Tegelijkertijd wordt het omgevingslicht gebundeld en is het te bekijken oppervlak helderder verlicht. Er bestaan tegenwoordig ook uitvoeringen met LED-verlichting. Een dergelijke loep is zodanig ontworpen dat ze de gehele breedte van een krantenkolom vergroot kan weergeven. Deze loep is ook geschikt als postzegelloep. Meer informatie over alle loepen vind je hier.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Loep met verlichting kopen – Waarom is dit belangrijk?

Loepen met verlichting verbeteren het contrast, en daarmee de mogelijkheid om een object visueel te scheiden van de achtergrond. Een zwarte print op een witte pagina is het klassieke voorbeeld hiervan. Bij een verbeterd contrast is er vaker ook minder vergroting benodigd voor de slechtziende gebruiker. In onze webwinkel vindt je vele verschillende typen lichtloepen: van draagbare zaklichtloepen tot een aan een tafelloep.

De nieuwste generatie lichtloepen zijn voorzien van LED’s. Deze lichtbronnen zijn op microchips gebaseerd. LED’s creëren een mooi wit en helder licht. Voor warm- en koudlicht zijn er varianten met verwisselbare gele en blauwe kleurfilters leverbaar.

Diverse loepen met verlichting

Creditcard zaklichtloepen

easy pocket XL borstzakDeze nieuwste generatie zaklichtloep, ter grootte van een creditcard formaat, zijn bijzonder geschikt voor het lezen van kleine letters thuis en onderweg. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het opzoeken van een telefoonnummer of het lezen van prijskaartjes in de supermarkt. Bijzonder is naast het creditcardformaat ook de dikte. De extreem vlakke asferisch-diffractieve lenzen zijn daardoor ook zeer dun uitgevoerd. Deze handige creditcard lichtloepen met LED-lamp zijn in een 3-tal vergrotingen leverbaar.

Handlichtloepen
Standlichtloepen
Loeplampen
Loeplampen

Loeplampen

Een loeplamp - ook wel bekend als lichtloep

Lichtloepen vormen  vaak een belangrijk onderdeel van hulpmiddelen voor slechtzienden. Dit type leesloep levert naast een comfortabele verlichting ook een zodanige vergroting waarbij het te bekijken oppervlak vrijwel zonder randvertekening wordt afgebeeld.
Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Loeplampen: Vergroot je zicht met precisie

Loeplampen zijn onmisbaar voor iedereen die detailwerk verricht, of het nu gaat om handwerken, lezen, modelleren, elektronica repareren of schoonheidsbehandelingen. Ze bieden vergrotend zicht en helder licht, waardoor je nauwkeuriger kunt werken en minder snel last krijgt van jouw ogen.

Voordelen van loeplampen:

 • Vergrotend zicht: Loeplampen vergroten het beeld, waardoor je kleine details beter kunt zien.
 • Helder licht: Loeplampen bieden helder licht, waardoor je nauwkeuriger kunt werken.
 • Minder oogvermoeidheid: Door het vergrote zicht en het heldere licht, hoef je minder te turen en wordt jouw oogvermoeidheid verminderd.
 • Verhoogde precisie: Loeplampen helpen je om nauwkeuriger te werken, wat handig is bij detailwerk.
 • Veelzijdig: deze lampen zijn er in verschillende soorten en maten, waardoor er altijd een lamp is die geschikt is voor jouw behoeften.

Soorten loeplampen:

Er zijn verschillende soorten loeplampen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 • Bureaulampen: Deze lampen zijn ideaal voor gebruik op een bureau of tafel. Ze hebben een verstelbare arm, waardoor je de lamp kunt positioneren waar je hem wilt hebben.
 • Vrijstaande lampen: Deze lampen staan op een voet en zijn ideaal voor gebruik op een grotere werkplek.

Waar op letten bij het kopen van een loeplamp:

 • Vergrotingsfactor: De vergrotingsfactor bepaalt hoeveel het beeld wordt vergroot. Hoe hoger de vergrotingsfactor, hoe kleiner het detail dat je kunt zien.
 • Lichtsterkte: De lichtsterkte bepaalt hoe helder het licht is. Kies een lamp met een hoge lichtsterkte als je met kleine details werkt.
 • Verstelbaarheid: De lamp moet verstelbaar zijn, zodat je de lamp kunt positioneren waar je hem wilt hebben.

Tips voor het gebruik van een loeplamp:

 • Positioneer de lamp op de juiste hoogte en afstand.
 • Zorg ervoor dat het licht direct op het werkgebied valt.
 • Neem af en toe pauze om je ogen te laten rusten.

Conclusie:

Loeplampen zijn een handig hulpmiddel voor iedereen die detailwerk verricht. Ze bieden vergrotend zicht, helder licht en verminderen oogvermoeidheid.

Standlichtloepen

Standlichtloepen

Standlichtloep kopen?

Standlichtloep Eschenbach VisoLux Ben je op zoek naar een standlichtloep? er zijn diverse standlichtloepen leverebaar. De Eschenbach Scribolux bijvoorbeeld heeft de mogelijkheid om eronder iets te schrijven. Dit is eenhandige functionaliteit bij het oplossen van kruiswoordpuzzels. Meer informatie over alle lichtloepen vind je hier.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Inklaploep kopen? Er zijn diverse praktische redenen:

Man met loepInklaploepen zijn relatief kleine, handzame, plaatsbesparende handloepen. Deze passen in elke handtas of broekzak en zijn dus gemakkelijk mee te nemen. De lens wordt beschermd tegen krassen door een lederen beschermings-etui. Er zijn ook uitvoeringen met een harde kunststof behuizing leverbaar. Daarnaast is er nu ook een zeer platte variant leverbaar: kijk maar eens naar de VisoPocket. Deze wordt gemaakt in een handig creditcard formaat.

inklaploepIs het nu een inklaploep of een inslagloep?

Wij maken een duidelijk onderscheid tussen deze relatief voordelige inklaploepen en (technische) inslagloepen. Deze laatste groep heeft veelal een metalen behuizing. Dit type wordt geleverd in hogere vergrotingsfactoren.(van 3 tot 20x). Inklaploepen vergroten gemiddeld tussen 3,5 en 6x.

Welke vergroting moet ik kiezen?

Dit is o.a. afhankelijk van het gebruik. Kijk voor meer info op deze adviespagina: hier vind je een vergelijking van het te verwachten resultaat bij een hoge of lagere optische vergroting.

Visuele beperking? Kies een digitale loep van Eschenbach

praktijkvooorbeeld digitale Eschenbach Visolux loepElectronische optische hulpmiddelen van Eschenbach bieden weldoordachte oplossingen om het “normale” kijkcomfort te behouden. Deze loepen zijn special ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Een groot voordeel is de randscherpe weergave over het hele LCD-scherm. Deze scherpte blijft ook gewaarborgd bij de hogere vergrotingsfactoren. Dit in tegenstelling tot de gewone leesglazen en loepen. De digitale loepen zijn licht in gewicht, ergonomisch ontworpen en hebben naast een briljante beeldweergave een doordacht ontworpen bediening. Dit laatste is natuurlijk heel belangrijk voor een groot gedeelte van de mensen met een visuele beperking voor deze moderne loepen: ouderen die niet gewend zijn met computertechniek om te gaan. De basisbediening van deze apparaten is daarom beperkt tot 3 a 5 grote functieknoppen.

In veel gevallen is met verwijzing van een oogarts een groot gedeelte van de aankoopprijs te declareren bij de ziektekosten verzekeraar*. (* afhankelijk het soort verzekering welke u heeft afgesloten)

Vergrootglas met licht

loeplampOnder de zoekterm "vergrootglas met licht" wordt ook veel gezocht naar hulpmiddelen voor slechtzienden. Dit is een andere benaming voor een loeplamp. Deze hebben een lagere vergroting echter wel een grotere lensdiameter. In combinatie met de verlichting kunnen loeplampen een goede verbetering opleveren bij mensen die moeite met lezen hebben.

Onze merken:

Eschenbach  |  Schweizer Optic  |  Byomic  |  Carson  |  Konus  | Balloon  |  Daylight

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud