Nachtkijker - warmtebeeldcamera

Nachtkijker of warmtebeeldcamera?

Sionyx Digitale Full Color Nachtkijker Aurora Black
Beeldweergave van de Sionyx Digitale Full Color Nachtkijker Aurora Black

Een nachtkijker is een optisch apparaat dat het mogelijk maakt om te zien in situaties van schemering, 's avonds, 's nachts en in totale duisternis. Op deze adviespagina wordt het gebruik van nachtkijkers uitgelicht en vindt u een overzicht van de belangrijkste eigenschappen, waaronder het type, de generatie, beeldresolutie, infraroodlicht, kijkafstand en het verschil met warmtebeeldcamera's. Hier kunt u ons volledige assortiment nachtkijkers bekijken.

Er zijn twee hoofdtypen nachtkijkers beschikbaar, die elk een verschillende kijkervaring bieden: de klassieke restlichtversterkers en de digitale nachtkijkers. Hieronder vindt u meer details over beide typen.

Restlichtversterkers (IIT):

Deze maken gebruik van het bestaande restlicht, zoals maan- of sterrenlicht. In de beeldbuis bevindt zich een chemische stof die het restlicht versterkt met een bepaalde factor. Deze buis staat bekend als een Image Intensifier Tube (IIT). Het gezichtsveld door een restlichtversterker is vergelijkbaar met dat van een gewone verrekijker, waarbij de omgeving wordt weergegeven in een marinegroene kleur. Overdag zijn restlichtversterkers niet bruikbaar omdat de lens kan beschadigen bij te veel licht. De meeste restlichtversterkers zijn daarom uitgerust met een bright-light cut-off, waardoor ze niet inschakelen bij fel licht of daglicht. Zolang de nachtkijker is uitgeschakeld, is het geen probleem om de lens aan fel licht bloot te stellen.

Digitale nachtkijkers:

Bij dit type nachtkijkers wordt het beeld van de omgeving geprojecteerd op een display wanneer u door de beeldbuis kijkt. Dit wordt ook wel 'indirect kijken' genoemd. Digitale nachtkijkers zijn geschikt voor zowel 's nachts als overdag en hebben vaak een foto-/videorecorderfunctie.

Generaties en resolutie:

Nachtkijkers zijn onderverdeeld in generaties 1 tot en met 3, gebaseerd op de mate van restlichtversterking. Een hogere generatie betekent een helderder beeld en een grotere kijkafstand. De beeldresolutie wordt gemeten in lijnen per millimeter (Lp/mm) en bepaalt hoeveel details u kunt waarnemen. Een hogere Lp/mm-waarde zorgt voor meer details en minder ruis in het beeld.

  • Generatie 1:generatie1

    Deze nachtkijkers zijn de meest toegankelijke en geschikt voor algemeen nachtzicht. Gen. 1 versterkt het aanwezige licht ongeveer 1.000x en biedt een redelijke kijkervaring in het donker. Generatie 1+ biedt dezelfde lichtversterking maar met een hogere beeldresolutie.

  • Generatie 2:generatie2

    Gen. 2 kijkers hebben een speciale micro-kanaalplaat waardoor het restlicht tot wel 20.000x wordt versterkt. Gen. 2+ en Gen. 2+ HD hebben een nog hogere beeldresolutie, waarbij Gen. 2+ HD zelfs de beste beeldkwaliteit en -resolutie biedt voor de particuliere markt.

  • Generatie 3:generatie3

    Deze nachtkijkers hebben een fosfor-beeldplaat (Gallium Arsenide) die een extreem helder en scherp beeld levert. Generatie 3 nachtkijkers versterken het restlicht met ongeveer 30.000 - 50.000x en leveren vaak 64-72 Lp/mm. Generatie 3 restlichtversterkers met IIT zijn echter alleen beschikbaar voor de (para-)militaire gebruikers en niet voor particulieren. Digitale nachtkijkers van Generatie 3 zijn wel beschikbaar voor de particuliere markt.

Infraroodlicht:

Hoewel restlichtversterkers het bestaande licht versterken, kan het in totale duisternis soms nog te donker zijn om goed te zien. Daarom zijn alle nachtkijkers tegenwoordig uitgerust met een infraroodstraler, ook wel IR Illuminator genoemd. Deze straler zendt een onzichtbare straal uit die wel zichtbaar is voor de nachtkijker, waardoor uw kijkafstand wordt vergroot. Infraroodstralers hebben meestal een golflengte van 850 nm of 940 nm, waarbij 850 nm meer geschikt is voor grotere afstanden en de rode gloed zichtbaar kan zijn, terwijl 940 nm geschikt is voor korte afstanden waarbij de infraroodbron niet zichtbaar mag zijn voor dieren, zoals bij jacht.

Kijkafstand:

De effectieve kijkafstand van een nachtkijker wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals objectgrootte, omgeving en het aanwezige restlicht. Om deze reden worden vaak termen als "detectieafstand" en "identificatieafstand" gebruikt. De detectieafstand geeft aan hoe ver u 'iets' kunt zien zonder specifieke details, terwijl de identificatieafstand verwijst naar de afstand waarop u kunt bepalen wat u ziet. Deze afstanden zijn afhankelijk van verschillende omstandigheden en worden daarom niet strikt in meters uitgedrukt.

Nachtkijkers vs. Warmtebeeldcamera's:

Flir One Pro Warmtebeeldcamera
Beeldweergave van een Flir One Pro Warmtebeeldcamera

Het is belangrijk om nachtkijkers en warmtebeeldcamera's te onderscheiden. Een nachtkijker maakt gebruik van restlichtversterking om beelden te tonen in donkere omstandigheden, terwijl een warmtebeeldcamera de infraroodstraling van objecten detecteert en de verschillen in warmte vertaalt naar een visueel beeld, ongeacht het aanwezige licht. Warmtebeeldcamera's kunnen 'onzichtbare' personen detecteren door hun lichaamswarmte, wat niet mogelijk is met een nachtkijker. Het gebruik en de toepassing van beide apparaten verschillen dus aanzienlijk. Onderstaande afbeelding geeft het verschil tussen een restlichtversterker (links) en warmtebeeldcamera in exact dezelfde situatie weer.

night-vs-thermal

Bekijk hier onze collectie nachtkijkers

Bekijk hier onze collectie warmtebeeldcamera's

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud