Vergrootglas of leesloep kopen: waar moet je op letten?

Een vergrootglas behoort tot de eenvoudigste optische hulpmiddelen. Vergrootglazen worden met meerdere namen aangeduid. Zo zijn leesloepen, leesglazen een andere benaming voor eenvoudige vergrootglazen. Iedereen heeft wel eens een vergrootglas gebruikt. Wanneer er sprake is van een verminderd gezichtsvermogen kan een leesglas of leesloep uitkomst bieden. De gebruiker kan zelf de afstand tussen lens en object aanpassen. Daarom is het mogelijk een lichte vorm van ongecorrigeerde bij- of verziendheid te compenseren. Een vergrootglas of leesloep heeft een vergroting van maximaal 4x.
Heb je voor detailwerkzaamheden een hogere vergroting nodig, kun je beter een loep kiezen. Let wel op: hoe hoger de vergroting, des te kleiner het te bekijken oppervlak. Mocht je gedurende langere tijd willen lezen, overweeg dan het gebruik van een leesglas op een statief, een vergrotingsbril, leesglas met LED of een beeldschermloep.

Onze vergrootglas categorieën

Biconvex

Biconvex

Biconvex vergrootglazen

De beste keuze wanneer je op zoek bent naar een voordelig vergrootglas. Dit type vergrootglas is aan beide zijden bolvormig. Vanwege de vertekening worden deze niet in hogere
vergrotingen toegepast. Biconvex vergrootglazen zijn veelal leverbaar in grotere diameters, waardoor je gemakkelijker een groter tekstgedeelte op een bladzijde van een boek kan zien. Meer informatie over alle vergrootglazen vind je hier.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Aplanatisch, asferisch of biconvex vergrootglas kopen?

Aplanatisch vergrootglas

Het doel van een aplanatisch vergrootglas is om sferische aberratie te voorkomen. In een ideaal optisch systeem zouden alle lichtstralen vanuit een punt in het objectvlak convergeren naar hetzelfde punt in het beeldvlak, om daarmee een helder beeld te vormen. De afwijkingen waarbij lichtstralen echter convergeren naar verschillende punten, worden aberraties genoemd.

De Eschenbach aplanatische loepen zijn samengesteld uit twee plano-convexe lenzen die een duidelijk afgetekende afbeelding weergeven.  Door de "rand-tot-rand" vertekenings vrije optiek is een aplanatisch vergrootglas vooral nuttig als hulpmiddelen voor slechtzienden, met name voor patiènten met macula degeneratie.

Asferisch vergrootglas
Biconvex vergrootglas

Meisje met leesliniaal Leesliniaal

Een leesliniaal is in verschillende uitvoeringen leverbaar, waarbij de vergrotingsfactor varieert van 1,8x tot 2x. Je hebt geen loep of vergrootglas meer nodig tijdens het lezen. De grootte is zodanig dat deze gemakkelijk mee te nemen is.

Voor mensen met dyslexie is een leesliniaal is een zeer effectief hulpmiddel. Met een leesliniaal kun je je beter concentreren op de tekst. Een leesliniaal vergroot de tekstregel slechts in de verticale richting. De letters worden hoger afgebeeld, terwijl de tekstbreedte gelijk blijft.

De kleinere Eschenbach 2606 heeft een extra vergrotingsmogelijkheid. Dit type kan namelijk worden gecombineerd met een Eschenbach Visomax standloep waarbij een vergroting van 5,6x kan worden gerealiseerd.

Verschillen in vergrotingsfactor

Er zijn grofweg 2 categorieën: loepen en vergrootglazen. De laatstgenoemde categorie worden ook wel leesglazen genoemd. Een loep heeft een optische vergroting van 4 tot 20x. Een vergrootglas heeft een groter lensoppervlak, echter een vergroting van max. 4x.

Een loep wordt vooral gebruikt door biologen, juweliers, filatelisten en horlogemakers om kleine details te kunnen zien. Loepen vormen ook vaak een belangrijk onderdeel van hulpmiddelen voor slechtzienden. Er bestaan enkelvoudige uivoeringen, en samengestelde, die uit twee of meer lenzen bestaan.

Op onze adviespagina wordt dit nog verder toegelicht.

Populaire vergrootglazen

Loepbril, ook wel vergrotingsbril genoemd

Met een telescopische loepbril (tv-loep) wordt het te bekijken onderwerp 2x zo groot. Een normale leesbril vergroot niet en is benodigd om het afgenomen accomodatievermogen van de ogen te compenseren.

Vergrootglas bril

Vergrotingsbril voor TV - Eschenbach Max TV Onder de zoekterm "vergrootglas bril" wordt ook vaak gezocht naar de vergrotingsbril (of loepbril). Dit type vergrotingsbril is in 3 verschillende varianten leverbaar: voor televisie (Max TV), theater (Max Event) en leeswerkzaamheden (Max Detail). Het lenzensysteem van deze telescopische vergrotingsbrillen bestaat ook als extra clip voor brildragers.
Daarnaast zijn er ook professionele uitvoeringen leverbaar welke individueel instelbaar zijn en voorzien zijn van silicaatglas. De professionele brillen zijn leverbaar in 2 varianten. De TeleMED voor een werkafstand van 70cm tot oneindig. De RidoMED is ontworpen voor een werkafstand van 25 tot 35cm.

Onze vergrootglas merken:

Eschenbach  |  Byomic  |  Carson  |  Konus

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud preloader