Vergrootglas of leesloep kopen: waar moet je op letten?

Een vergrootglas behoort tot de eenvoudigste optische hulpmiddelen. Vergrootglazen worden met meerdere namen aangeduid. Zo zijn leesloepen, leesglazen een andere benaming voor eenvoudige vergrootglazen. Iedereen heeft wel eens een vergrotingsglas gebruikt. Wanneer er sprake is van een verminderd gezichtsvermogen kan een leesglas of leesloep uitkomst bieden. De gebruiker kan zelf de afstand tussen lens en object aanpassen. Daarom is het mogelijk een lichte vorm van ongecorrigeerde bij- of verziendheid te compenseren. Een leesloep heeft een vergroting van maximaal 4x.
Heb je voor detailwerkzaamheden een hogere vergroting nodig, kun je beter een loep kiezen. Let wel op: hoe hoger de vergroting, des te kleiner het te bekijken oppervlak. Mocht je gedurende langere tijd willen lezen, overweeg dan het gebruik van een leesglas op een statief, een vergrotingsbril, leesglas met LED of een beeldschermloep.

Onze vergrootglas categorieën

Leeslinialen

Leeslinialen

Leeslinialen

Ga je een leesliniaal kopen? Op deze pagina vind je een aantal leeslinialen waarbij de vergrotingsfactor varieert van 1,8x tot 2x.Een leeslineaal werkt als een visuele hulpmiddel dat helpt bij het lezen van tekst, vooral bij lange passages of bij mensen met visuele problemen. Hier is hoe het werkt:
  1. Plaatsing over de tekst: Leg de leeslineaal horizontaal op de pagina, zodat de smalle strook de regel tekst bedekt die je wilt lezen.
  2. Focus op één regel: Door de leeslineaal over de pagina te schuiven, kun je je concentreren op één regel tekst tegelijk. Dit kan helpen om afleiding te verminderen en je concentratie te verbeteren.
  3. Verbeterde leesvolgorde: Voor sommige mensen kan het volgen van de tekst van regel tot regel moeilijk zijn, vooral bij complexe teksten of vermoeidheid. Met een leeslineaal kun je je leesvolgorde gecontroleerd en gestructureerd houden.
  4. Vermindering van vermoeidheid: Door je te concentreren op één regel tegelijk, kun je vermoeidheid verminderen die kan optreden bij het lezen van lange passages. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met leesproblemen zoals dyslexie.
  5. Handig voor mensen met visuele problemen: Voor mensen met verminderd zicht kan een leeslineaal de tekst vergroten en helpen om deze gemakkelijker te lezen door de focus te verbeteren en afleiding te verminderen.
Over het algemeen helpt een leeslineaal bij het verbeteren van de leeservaring door de lezer te helpen zich te concentreren, de leessnelheid te verhogen en vermoeidheid te verminderen. Het is een eenvoudig maar effectief hulpmiddel dat veel mensen ten goede kan komen tijdens het lezen.Meer informatie over
leeslinialen en alle andere vergrootglazen vind je op deze pagina.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Loepbril

Loepbril

Loepbril, ook wel eens vergrotingsbril genoemd

Met een telescopische loepbril (tv-loep) wordt het te bekijken onderwerp 2x zo groot. Een normale leesbril vergroot niet en is benodigd om het afgenomen accomodatievermogen van de ogen te compenseren. De loepbril  is in  3 verschillende varianten leverbaar: voor televisie (
Max TV), theater (Max Event) en leeswerkzaamheden (Max Detail).
Een vergrotingsbril, ook wel loepbril genoemd, is een optisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om objecten dichtbij te vergroten en te bekijken. Het is vergelijkbaar met een normale bril, maar heeft lenzen met een hogere vergrotingsfactor, waardoor gebruikers kleine details duidelijker kunnen zien. Hier is hoe een vergrotingsbril typisch werkt:
  1. Lenzen met hogere vergroting: In een vergrotingsbril worden lenzen gebruikt met een hogere dioptrie, wat resulteert in een vergroting van het beeld dat wordt bekeken.
  2. Handsfree gebruik: Een van de voordelen van een vergrotingsbril is dat het handsfree kan worden gebruikt. Dit maakt het handig voor taken waarbij beide handen nodig zijn, zoals het werken aan kleine onderdelen of het lezen van gedrukte tekst.
  3. Verschillende toepassingen: Vergrotingsbrillen worden vaak gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder elektronica reparatie, sieraden maken, modelbouw, lezen van kleine lettertypen, en andere activiteiten waarbij nauwkeurigheid en detail belangrijk zijn.
  4. Maatwerk: Vergrotingsbrillen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker, zoals de gewenste vergroting, de afstand tot het object, en de correctie voor zichtproblemen.
Over het algemeen biedt een vergrotingsbril een handige en effectieve manier om kleine details te bekijken en te vergroten, waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor een breed scala aan toepassingen.
Meer informatie over alle vergrootglazen vind je hier.Bezoek onze kennisbank Optische info voor veelgestelde vragen over vergrotingen, lensdiameters en lenstypes.

Aplanatisch, asferisch of biconvex vergrootglas kopen?

Aplanatisch vergrootglas

Het doel van een aplanatische vergrootglazen is om sferische aberratie te voorkomen. In een ideaal optisch systeem zouden alle lichtstralen vanuit een punt in het objectvlak convergeren naar hetzelfde punt in het beeldvlak, om daarmee een helder beeld te vormen. De afwijkingen waarbij lichtstralen echter convergeren naar verschillende punten, worden aberraties genoemd.

De Eschenbach aplanatische loepen zijn samengesteld uit twee plano-convexe lenzen die een duidelijk afgetekende afbeelding weergeven.  Door de "rand-tot-rand" vertekenings vrije optiek is een aplanatisch vergrootglas vooral nuttig als hulpmiddelen voor slechtzienden, met name voor patiènten met macula degeneratie.

Asferisch vergrootglas
Biconvex vergrootglas

Meisje met leesliniaalLeesliniaal

Een leesliniaal is in verschillende uitvoeringen leverbaar, waarbij de vergrotingsfactor varieert van 1,8x tot 2x. Je hebt geen loep of vergrootglas meer nodig tijdens het lezen. De grootte is zodanig dat deze gemakkelijk mee te nemen is.

Voor mensen met dyslexie is een leesliniaal is een zeer effectief hulpmiddel. Met een leesliniaal kun je je beter concentreren op de tekst. Een leesliniaal vergroot de tekstregel slechts in de verticale richting. De letters worden hoger afgebeeld, terwijl de tekstbreedte gelijk blijft.

De kleinere Eschenbach 2606 heeft een extra vergrotingsmogelijkheid. Dit type kan namelijk worden gecombineerd met een Eschenbach Visomax standloep waarbij een vergroting van 5,6x kan worden gerealiseerd.

Verschillen in vergrotingsfactor

Er zijn grofweg 2 categorieën: loepen en vergrootglazen. De laatstgenoemde categorie worden ook wel leesglazen genoemd. Een loep heeft een optische vergroting van 4 tot 20x. Vergrootglazen hebben een groter lensoppervlak, echter een vergroting van max. 4x.

Een loep wordt vooral gebruikt door biologen, juweliers, filatelisten en horlogemakers om kleine details te kunnen zien. Loepen vormen ook vaak een belangrijk onderdeel van hulpmiddelen voor slechtzienden. Er bestaan enkelvoudige uivoeringen, en samengestelde, die uit twee of meer lenzen bestaan.

Op onze adviespagina wordt dit nog verder toegelicht.

Populaire vergrootglazen

Loepbril, ook wel vergrotingsbril genoemd

Met een telescopische loepbril (tv-loep) wordt het te bekijken onderwerp 2x zo groot. Een normale leesbril vergroot niet en is benodigd om het afgenomen accomodatievermogen van de ogen te compenseren.

Vergrootglas bril

Vergrotingsbril voor TV - Eschenbach Max TVOnder de zoekterm "loepbril" wordt ook vaak gezocht naar de vergrotingsbril. Dit type vergrotingsbril is in 3 verschillende varianten leverbaar: voor televisie (Max TV), theater (Max Event) en leeswerkzaamheden (Max Detail). Het lenzensysteem van deze telescopische vergrotingsbrillen bestaat ook als extra clip voor brildragers.
Daarnaast zijn er ook professionele uitvoeringen leverbaar welke individueel instelbaar zijn en voorzien zijn van silicaatglas. De professionele brillen zijn leverbaar in 2 varianten. De TeleMED voor een werkafstand van 70cm tot oneindig. De RidoMED is ontworpen voor een werkafstand van 25 tot 35cm.

Onze vergrootglas merken:

Eschenbach  |  Byomic  |  Carson  |  Konus

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud