Wat zijn fase-gecorrigeerde prisma’s?

De werking van prisma's in dakkant verrekijkers

fasecorrectie bij een dakkantprismaNa doorgang door de objectieflenzen van een binoculaire dakkantprisma, ondergaat het licht reflectie op de prismaoppervlakken. Deze interne reflecties op het prisma, samen met het verschijnsel dat bekendstaat als Brewster's hoek of polarisatiehoek, resulteren in gedeeltelijke polarisatie van het licht en de opsplitsing ervan in twee lichtbundels die "uit fase" zijn.

Deze "faseverschuiving" zou, indien niet gecorrigeerd, leiden tot een beeld met verminderd contrast en lagere resolutie. Om dit te voorkomen en de beeldkwaliteit en contrast te verbeteren, worden hoogwaardige verrekijkers voorzien van een speciale meerlaagse fasecorrectiecoating op een van de dakkantprisma-oppervlakken. Hierdoor wordt het gescheiden licht weer in fase gebracht, zodat beide bundels nu dezelfde faseverschuiving hebben. Hierdoor verdwijnt de interferentie die de beeldhelderheid kan verminderen.

Deze uiterst dunne coatings worden doorgaans aangebracht op het prisma-oppervlak met behulp van een proces dat bekendstaat als chemische dampafzetting.

Het is belangrijk op te merken dat fasecorrectiecoatings alleen nodig zijn bij dakkantprisma's in verrekijkers, omdat porroprisma's geen faseverschuiving veroorzaken.

Bekijk hier onze collectie dakkant verrekijkers.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Wat is het voordeel van een grote objectiefdiameter?

Mensen lazen ook

Uittredepupil, wat geeft deze waarde weer?

Mensen lazen ook

Een dakkant verrekijker: hoe werkt dit type?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud