Adverture D verrekijker

Verrekijkers

Deze FAQ behandelt diverse aspecten van het gebruik en de specificaties van verrekijkers, waaronder vergroting, objectiefdiameter, uittredepupil, geometrische lichtsterkte, schemergetal, nabijheidspunt, fase-gecorrigeerde prisma's, waterbestendigheid, met nitrogeen-gas gevulde verrekijkers en coating van lenzen.

Een compact gebouwde verrekijker

Een dakkant verrekijker is een type verrekijker waarbij de lenzen en prisma's intern zijn gerangschikt in een "dakkant" configuratie. Dit verschilt van het ontwerp van een zogenaamde "porroprisma" verrekijker, waarbij de lenzen en prisma's in een Z-vorm zijn gerangschikt. 

Hier is hoe een dakkant verrekijker doorgaans werkt:

 1. Objectieflenzen:
   Aan de voorkant van de verrekijker bevinden zich de objectieflenzen. Deze lenzen vangen het licht op van het object dat je wilt bekijken.
 2. Prisma's:
  Het licht dat door de objectieflenzen komt, wordt door twee prisma's binnenin de verrekijker geleid. In een dakkant verrekijker worden dakprisma's gebruikt, die het licht 90 graden afbuigen. Deze prisma's zorgen voor de compacte, rechte behuizing van de verrekijker. Deze prisma's kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt:

  Bak-7: Vervaardigd uit borium kroonglas en biedt een standaard beeldkwaliteit.

  Bak-4: Gemaakt van barium kroonglas, dit levert een betere resolutie en resulteert in scherpere en kleurechte beelden. Veel Eschenbach kijkers maken gebruik van dit materiaal.

  SK-15: Gemaakt van hoogwaardig SK-15 glas, minimaliseert ongewenste interne reflecties en biedt de beste beeldresultaten.

 3. Focusseren:
   Tijdens het pad door de verrekijker ondergaat het licht meerdere reflecties binnen de prisma's en wordt het uiteindelijk naar het oculair geleid. Hier bevinden zich de oculairlenzen, die het licht zo buigen dat het een vergroot beeld vormt op het netvlies van je oog.
 4. Oogafstand en scherpstellen:
  De verrekijker heeft meestal aanpasbare oogschelpen die je kunt draaien om de juiste oogafstand in te stellen. Door aan de scherpstelknop te draaien, pas je de scherpstelling aan totdat het beeld helder is.

Belangrijk om te weten is dat dakkant verrekijkers bekend staan om hun slanke en rechte ontwerp. Ze zijn vaak waterdicht en stofdicht, wat hen geschikt maakt voor buitenactiviteiten. Let op dat dakkant verrekijkers doorgaans wat duurder zijn om te produceren dan porroprisma verrekijkers van vergelijkbare kwaliteit, vanwege de complexiteit van het dakkant prismaontwerp.

schematische werking dakkant verrekijker

Bekijk hier onze collectie dakkant verrekijkers.

Een voordelig type verrekijker

Een porro verrekijker is een type verrekijker met een specifiek prismaontwerp, dat bekendstaat als het "porroprisma." Dit ontwerp verschilt van dat van dakkant-verrekijkers.
Hier is hoe een porroprisma-verrekijker doorgaans werkt:

 1. Objectieflenzen:
  Aan de voorkant van de verrekijker bevinden zich de objectieflenzen. Deze lenzen vangen het licht op van het object dat je wilt bekijken.
 2. Prisma's:
  Het licht dat door de objectieflenzen komt, wordt door twee prisma's binnenin de verrekijker geleid. In een porroprisma-verrekijker worden Porro-prisma's gebruikt, die het licht in een "Z"-vorm afbuigen. Deze prisma's zijn waar de naam "porro" vandaan komt. Ze dienen om het beeld te draaien en omkeren voordat het naar het oculair gaat.
 3. Focusseren:
  Tijdens het pad door de verrekijker ondergaat het licht meerdere reflecties binnen de prisma's en wordt het uiteindelijk naar het oculair geleid. Hier bevinden zich de oculairlenzen, die het licht buigen om een vergroot en rechtopstaand beeld te creëren op het netvlies van je oog.
 4. Oogafstand en scherpstellen:
  Porro verrekijkers hebben meestal een breder lichaam en aanpasbare oogschelpen om de oogafstand aan te passen. De scherpstelling wordt aangepast met behulp van een centrale scherpstelknop.

Porro verrekijkers hebben enkele voordelen, zoals een breder gezichtsveld en een meestal betere diepteperceptie in vergelijking met dakkant-verrekijkers van dezelfde grootte en kwaliteit. Ze zijn vaak wat groter en zwaarder dan dakkant-verrekijkers, wat kan bijdragen aan hun stabiliteit, maar ze zijn minder compact en minder waterdicht. Het ontwerpkeuze tussen porroprisma en dakkant-verrekijkers hangt af van je persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik.

schematische werking porro verrekijker

Bekijk hier onze collectie porro (prisma) verrekijkers.

Een grote objectief diameter zorgt voor beter zicht tijdens ochtendgloren en avondschemering

Een grotere objectiefdiameter bij een spotting scope en/of verrekijker heeft meerdere voordelen:

 

 1. Lichtopbrengst: Een grotere objectiefdiameter laat meer licht door, wat resulteert in een helderder beeld, vooral bij weinig lichtomstandigheden, zoals tijdens de schemering of in de vroege ochtend. Dit maakt het mogelijk om objecten duidelijker te zien en details beter waar te nemen.
 2. Verbeterde beeldhelderheid: Meer licht betekent over het algemeen een helderder beeld met meer contrast. Dit is vooral belangrijk bij observaties op grote afstand of onder moeilijke lichtomstandigheden.
 3. Groter gezichtsveld: Spotting scopes (en/of verrekijkers) met een grotere objectiefdiameter hebben vaak een breder gezichtsveld, wat handig is bij het scannen van landschappen, het volgen van bewegende objecten (bijvoorbeeld vogels in de lucht), en het lokaliseren van objecten voordat je inzoomt.
 4. Betere prestaties bij hogere vergrotingen: Bij hogere vergrotingen wordt meer licht nodig om een helder en gedetailleerd beeld te behouden. Een grotere objectiefdiameter kan de prestaties van een spotting scope verbeteren wanneer deze op maximale vergroting wordt ingesteld.

Het is echter belangrijk op te merken dat spotting scopes met grotere objectieven over het algemeen groter en zwaarder zijn, wat het draagcomfort en de draagbaarheid kan beïnvloeden. Daarom moet je rekening houden met je specifieke behoeften en beoogde toepassingen bij het kiezen van een spotting scope/verrekijker en de objectiefdiameter die het beste bij jou past.

Bekijk onze uitgebreide collectie verrekijkers.

Indicatie van de helderheid onder slechte lichtomstandigheden

Het "schemergetal" van een verrekijker is een belangrijke specificatie die aangeeft hoe goed de verrekijker presteert bij weinig licht. Het schemergetal wordt berekend door de diameter van de objectieflenzen van de verrekijker te delen door de vergrotingsfactor. Het resulterende getal is een maatstaf voor de hoeveelheid licht die de verrekijker kan verzamelen. Hoe hoger het schemergetal, hoe beter de verrekijker presteert bij weinig licht.

De formule voor het schemergetal is als volgt:

Schemergetal = Diameter van de objectieflenzen (in millimeters) / Vergrotingsfactor

De invloed van het schemergetal

Een hoger schemergetal betekent dat de verrekijker beter presteert bij weinig lichtomstandigheden, zoals tijdens de schemering of in de vroege ochtend. Dit is vooral belangrijk voor activiteiten zoals vogels kijken en astronomie, waarin goede lichtverzameling essentieel is voor heldere waarnemingen.

Een kijker met een schemergetal lager dan 15 is eigenlijk alleen geschikt voor gebruik overdag. Voor vogelaars en spotters van wilde dieren zijn echter de "randen van de dag" het meest interessant en is een hogere waarde vanaf 16 wel aan te bevelen.Schemergetal

Bekijk hier onze uitgebreide collectie spotting scopes of verrekijkers.

De werking van prisma's in dakkant verrekijkers

Na doorgang door de objectieflenzen van een binoculaire dakkantprisma, ondergaat het licht reflectie op de prismaoppervlakken. Deze interne reflecties op het prisma, samen met het verschijnsel dat bekendstaat als Brewster's hoek of polarisatiehoek, resulteren in gedeeltelijke polarisatie van het licht en de opsplitsing ervan in twee lichtbundels die "uit fase" zijn.

Deze "faseverschuiving" zou, indien niet gecorrigeerd, leiden tot een beeld met verminderd contrast en lagere resolutie. Om dit te voorkomen en de beeldkwaliteit en contrast te verbeteren, worden hoogwaardige verrekijkers voorzien van een speciale meerlaagse fasecorrectiecoating op een van de dakkantprisma-oppervlakken. Hierdoor wordt het gescheiden licht weer in fase gebracht, zodat beide bundels nu dezelfde faseverschuiving hebben. Hierdoor verdwijnt de interferentie die de beeldhelderheid kan verminderen.

Deze uiterst dunne coatings worden doorgaans aangebracht op het prisma-oppervlak met behulp van een proces dat bekendstaat als chemische dampafzetting.

Het is belangrijk op te merken dat fasecorrectiecoatings alleen nodig zijn bij dakkantprisma's in verrekijkers, omdat porroprisma's geen faseverschuiving veroorzaken.

Bekijk hier onze collectie dakkant verrekijkers.

Uitleg over het begrip relatieve helderheid bij verrekijkers

De geometrische lichtsterkte, ook wel bekend als relatieve helderheid, is een term die wordt gebruikt om de helderheid van het beeld in optische systemen zoals lenzen, telescopen, verrekijkers en camera's te beschrijven. 

Het is een theoretische waarde die aangeeft hoeveel licht de kijker doorlaat. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in een getal. De formule waarmee de geometrische lichtsterkte wordt berekend is als volgt: je neemt het kwadraat van de diameter van de uittredepupil. Hierbij geldt: hoe hoger het getal, hoe beter de lichtsterkte. Een lichtsterkte van meer dan 49 (=7x7) heeft overigens geen toegevoegde waarde meer.

Dit concept is vooral belangrijk bij optische instrumenten zoals verrekijkers en camera's, waar de lichtsterkte van het beeld van invloed is op de bruikbaarheid en prestaties bij weinig lichtomstandigheden. Het kan je helpen bij het kiezen van het juiste optische instrument voor je gebruik, afhankelijk van de hoeveelheid licht welke beschikbaar is.

Bekijk hier onze uitgebreide collectie spotting scopes of verrekijkers.

Het nabijheidspunt verwijst naar de kortste afstand waarop een object nog scherp en zonder vervorming kan worden waargenomen, nuttig bij museumbezoek.

Bekijk hier onze collectie verrekijkers en spotting scopes.

De uittredepupil is de diameter van de lichtbundel die uit het oculair van een verrekijker komt. Als je de verrekijker met gestrekte armen voor je houdt, zie je in het oculair het beeld als een helder, klein rondje - dit is wat we de uittredepupil noemen. Het is vanzelfsprekend dat een verrekijker geschikter is voor gebruik bij slechte lichtomstandigheden wanneer de uittredepupil groter is. De uittredepupil is een rekenkundige waarde welke wordt bepaald door de verhouding tussen de lensdiameter en de vergrotingsfactor, waarbij de objectiefdiameter wordt gedeeld door de vergrotingsfactor.

Over het algemeen is een uittredepupil tussen 2 en 3 mm voldoende voor gebruik bij daglicht. Echter, voor uitdagendere lichtomstandigheden, zoals tijdens de schemering, wordt een grotere uittredepupil van 5 tot 7 mm sterk aanbevolen. Bovendien hebben optische instrumenten met een relatief grote uittredepupil nog een ander voordeel: ze zorgen voor een stabieler beeld, zelfs als de verrekijker een beetje trilt in je handen.

uittredepupil

Bekijk hier onze uitgebreide collectie verrekijkers.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Andere categorieën

Optische info

5 artikelen

Spotting scopes

7 artikelen

Slechtziendheid

10 artikelen

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud