Spotting scopes - FAQ

Waarvoor gebruik je een spotting scope?

Een spotting scope is het ideale optische instrument voor het observeren van vogels, wilde dieren, schietwedstrijden en vliegtuigen. Het is zelfs mogelijk om deze voor astronomische waarnemingen te gebruiken.

Welke vergroting is haalbaar met een spotting scope?

Een spotting scope levert (afhankelijk van het model) een vergroting van 15 tot 60x. Middels een traploze zoom-instelling kan de ideale vergroting worden ingesteld.

Welke waarde geeft de vergroting weer?

Hiermee wordt de vergrotingsfactor van een spotting scope aangeduid. Bij een vergroting van 20x lijkt het te bekijken onderwerp 20x dichterbij te staan dan in werkelijkheid het geval is.

Wat is het voordeel van een grotere objectief diameter bij een spotting scope?

objectief diameter Objectief verrekijkers Evenals bij verrekijkers levert een grotere objectief diameter een hogere lichtsterkte op. Dit betekent in de praktijk dat spotting scopes met grote objectieven(=>60mm) ideaal zijn voor waarnemingen tijdens het ochtendgloren of in de avondschemering waarbij minder licht beschikbaar is. De grootte van het objectief bepaalt immers de lichtsterkte van de spotting scope. Hoe groter de lensdiameter, hoe lichtsterker de kijker.

Wat wordt met de uittredepupil waarde bedoeld? 

uittrede-pupil uittredepupil De uittredepupil is de diameter van de lichtbundel welke uit het oculair komt. Wanneer je de verrekijker met gestrekte armen voor je houdt, zie je in het oculair het beeld in een klein helder rondje: dit is de uittredepupil. Het spreekt voor zich dat een verrekijker geschikt is onder slechte lichtomstandigheden indien er sprake is van een grote uittredepupil. Dit is een rekenkundige waarde welke voortvloeit uit de verhouding van de lensdiameter en de vergrotingsfactor: de objectiefdiameter wordt gedeeld door de vergrotingsfactor. In de praktijk is een uittredepupil met een waarde tussen 2 en 3mm voldoende voor gebruik tijdens daglicht. Voor moeilijkere lichtomstandigheden (schemering) is een hogere uittredepupil met waardes van 5 tot 7mm sterk aan te bevelen. Kijkers met een relatief grote uittredepupil bieden nog een ander voordeel: het geeft een rustiger beeld zelfs wanneer de kijker een beetje in je handen trilt.

Uit welke onderdelen bestaat een spotting scope?

Een spotting scope bestaat globaal uit 2 onderdelen: een body en een oculair. Bij de meer geavanceerde modellen bestaat de mogelijkheid om het oculair te verwisselen en daarmee een hogere vergroting te realiseren. Daarnaast zijn er eenvoudigere (lees: voordeligere) modellen leverbaar met een vast oculair.

Kies je voor een rechte of schuine inkijk bij een spotting scope?

Spotting scopes zijn leverbaar met 2 verschillende oculair plaatsingen.  Er zijn spotting scopes met een rechte inkijk waarbij het oculair in het verlengde van de body (tubus) is geplaatst. Daarnaast heb je de spotting scope met het schuin geplaatste oculair. Kowa Schuine Inkijk Spotting Scope
In Europa wordt de spotting scope met het schuin geplaatste oculair het meest gebruikt. Voordelen hiervan zijn het gemakkelijker volgen van bewegende dieren. Ook hoger geplaatste onderwerpen, waaronder vogels in bomen, zijn met dit type comfortabeler te bekijken. Tenslotte is het beeld eenvoudiger te delen met derden.
Een spotting scope met een rechte inkijk is daarentegen weer praktischer voor een jager: deze kan vanuit een lagere positie op het doel richten. Ook kun je dit type gemakkelijker gebruiken vanuit een auto.

Waarom is een statief bij een spotting scope aan te bevelen?

Vanwege de hogere vergroting is het gebruik van een statief noodzakelijk. Het beeld wordt veel stabieler en zonder trillingen weergegeven.

Scroll naar boven
Chat met ons
Chat met ons
Heeft u vragen, twijfels of problemen? Wij zijn hier om u te helpen! Stel uw vraag in de hieronderstaande regel.
Verbinden...
Op dit moment zijn er geen medewerkers beschikbaar. U kunt het later nog eens proberen of een bericht hieronder achterlaten.
Onze medewerkers zijn bezet. Probeer het later nogmaals alstublieft
:
:
:
Heeft u een vraag? Wij zijn nu online bereikbaar via deze chat.
:
:
Deze chatsessie is beëindigd.
Was dit gesprek nuttig? Beoordeel deze chat sessie
Goed Slecht
Naar de inhoud springen preloader