Brandpuntsafstand: wat is dit?

De brandpuntsafstand is de afstand tussen het midden van een lens of spiegel en het punt waar de lichtstralen samenkomen nadat ze door de lens of spiegel gebroken of teruggekaatst zijn. De brandpuntsafstand wordt meestal uitgedrukt in millimeters (mm).

Voorbeelden van brandpuntsafstanden

Brandpuntsafstanden zijn niet alleen voor telescopen relevant. Ze zijn ook bepalend voor bijvoorbeeld de objectieven van fototoestellen.

Enkele voorbeelden van brandpuntsafstanden zijn:

  • 35mm: Dit is een standaard brandpuntsafstand voor camera's. Het geeft een natuurlijke kijkhoek die vergelijkbaar is met het menselijk oog.
  • 50mm: Dit is een andere veelvoorkomende brandpuntsafstand voor camera's. Het geeft een iets smallere kijkhoek dan de 35mm, maar het comprimeert het beeld ook iets, wat kan leiden tot meer dramatische foto's.
  • 70-200mm: Dit is een telezoomlens met een variabele brandpuntsafstand. Het is een veelzijdige lens die kan worden gebruikt voor een breed scala aan onderwerpen, zoals portretten, sport en natuur.
  • 400mm en meer: Dit zijn telelenzen met een vaste brandpuntsafstand. Ze worden gebruikt om verafgelegen onderwerpen te fotograferen, zoals vogels, dieren en sport.

Conclusie

De brandpuntsafstand is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een lens of spiegel. De brandpuntsafstand bepaalt hoe sterk het licht wordt gebroken of teruggekaatst en hoe groot het beeld is dat je ziet. Door de brandpuntsafstand te begrijpen, kun je de juiste lens of spiegel kiezen voor jouw behoeften.

Bekijk hier onze collectie telescopen.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Hoe bereken je de vergroting van een telescoop?

Mensen lazen ook

Openingsverhouding telescopen: wat betekent het voor jouw waarnemingen?

Mensen lazen ook

Spiegeltelescoop vs lenzentelescoop: wat is het verschil?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud