Openingsverhouding telescopen: wat betekent het voor jouw waarnemingen?

De openingsverhouding van een telescoop is de verhouding tussen de diameter van de lens of spiegel (apertuur) en de brandpuntsafstand. De openingsverhouding wordt meestal uitgedrukt in een f-getal, zoals f/5, f/10 of f/15. Hoe kleiner het f-getal, hoe groter de openingsverhouding.

De openingsverhouding noemt men ook wel het f/nummer en betreft de helderheid van het beeld en de breedte van het gezichtsveld. De openingsverhouding kan worden berekend door het brandpunt van de telescoop te delen door de diameter van de telescoop. Bij een telescoop met een brandpunt van 800 en een diameter van 60 is de openingsverhouding 1:13 (800/60=13). Voor de openingsverhouding kun je de volgende waarden aanhouden:

  • 1:10 of hoger - goed voor het waarnemen van de maan, planeten en en high power sterren.
  • 1:8 - goed voor alle allround waarnemingen
  • 1:6 of lager - goed voor het bekijken van deep sky objecten (zoals nevels)

De openingsverhouding van een telescoop bepaalt hoeveel licht de telescoop verzamelt en hoe zwakke objecten je kunt zien. Een telescoop met een grote openingsverhouding verzamelt meer licht dan een telescoop met een kleine openingsverhouding. Dit betekent dat je met een telescoop met een grote openingsverhouding zwakkere objecten kunt zien, zoals nevels en sterrenstelsels.

Conclusie

De openingsverhouding is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een telescoop. De openingsverhouding bepaalt hoeveel licht de telescoop verzamelt en hoe zwakke objecten je kunt zien. Als je geïnteresseerd bent in het waarnemen van deep-sky objecten, dan moet je een telescoop met een grote openingsverhouding kiezen. Als je geïnteresseerd bent in het waarnemen van planeten, dan kun je een telescoop met een kleinere openingsverhouding kiezen.

Tips voor het kiezen van een telescoop met de juiste openingsverhouding

  • Houd rekening met je budget. Telescopen met een grote openingsverhouding zijn over het algemeen duurder dan telescopen met een kleine openingsverhouding.
  • Houd rekening met je waarnemingsplaats. Als je woont in een gebied met veel lichtvervuiling, dan kun je beter een telescoop met een grote openingsverhouding kiezen. Als je woont in een gebied met weinig lichtvervuiling, dan kun je ook een telescoop met een kleinere openingsverhouding kiezen.
  • Houd rekening met je ervaring. Als je beginner bent, dan kun je beter een telescoop met een kleinere openingsverhouding kiezen. Telescopen met een grote openingsverhouding kunnen moeilijk te bedienen zijn en ze zijn vaak minder vergevingsgezind voor beginners.

Bekijk hier onze collectie telescopen.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Spiegeltelescoop vs lenzentelescoop: wat is het verschil?

Mensen lazen ook

Hoe bereken je de vergroting van een telescoop?

Mensen lazen ook

Wat wordt bedoeld met oplossend vermogen bij een telescoop?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud