Wat is een goede vergroting voor een microscoop?

studie microscoopDe vergroting van een microscoop is het aantal keer waarmee het beeld van het preparaat wordt vergroot. De vergroting wordt bepaald door twee factoren: de vergroting van het objectief en de vergroting van het oculair. Het objectief is het lensje dat het dichtst bij het preparaat zit, en het oculair is het lensje waar je doorheen kijkt.

De vergroting van het objectief staat meestal op het objectief zelf vermeld. De meest voorkomende vergrotingen zijn 4x, 10x, 40x en 100x. De vergroting van het oculair is meestal 10x of 15x. Om de totale vergroting van de microscoop te berekenen, vermenigvuldig je de vergroting van het objectief met de vergroting van het oculair.

Wil je een vergroting van 600x dan kun je voor de beeldkwaliteit beter kiezen voor een optisch systeem bestaande uit een 10x vergrotend oculair in combinatie met een 60x vergrotend objectief. De combinatie bestaande uit een 15x vergrotend oculair met een 40x vergrotend objectief levert wel een groter beeldveld op, echter de resolutie (kwaliteit) van het beeld is minder.

Vergrotingen boven de 1000x klinken aardig, echter in praktijk zijn goede resultaten met zo'n hoge vergrotingsfactor bij optische microscopen niet realistisch. Het levert wazige beelden op welke vergelijkbaar zijn met een te veel uitvergrote foto met een lage resolutie.

Welke vergroting is geschikt voor welk preparaat?

De juiste vergroting voor een preparaat hangt af van de grootte van de objecten die je wilt bekijken. Voor kleine objecten, zoals bacteriën en cellen, heb je een hogere vergroting nodig dan voor grote objecten, zoals planten en insecten.

Hier is een tabel met een overzicht van de meest geschikte vergrotingen voor verschillende soorten preparaten:

PreparaatVergroting
Bacteriën400x - 1000x
Cellen200x - 400x
Planten40x - 400x
Insecten40x - 100x
  • Begin altijd met de laagste vergroting en verhoog de vergroting pas als je nodig hebt om meer details te zien.
  • Hoe hoger de vergroting, hoe kleiner het beeldveld wordt. Dit betekent dat je het preparaat vaker moet verplaatsen om het hele preparaat te kunnen bekijken.
  • Bij hoge vergrotingen is het belangrijk om het preparaat nauwkeurig scherp te stellen. Gebruik hiervoor de micro-stelschroef.
  • Als je een hoge vergroting gebruikt, kan het beeld wat donkerder worden. Je kunt dit oplossen door de diafragmaopening te vergroten.

Conclusie

De juiste vergroting voor een microscoop hangt af van het soort preparaat dat je wilt bekijken. Voor kleine objecten, zoals bacteriën en cellen, heb je een hogere vergroting nodig dan voor grote objecten, zoals planten en insecten. Begin altijd met de laagste vergroting en verhoog de vergroting pas als je nodig hebt om meer details te zien.

Bekijk de collectie microscopen op onze website als je meer wilt weten over microscopen of als je er een wilt kopen.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Hoe werkt een doorlichtmicroscoop?

Mensen lazen ook

Kies je een monoculaire of een stereo (binoculaire) microscoop?

Mensen lazen ook

Wat is de functie van het oculair in een microscoop?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud