Wat is de functie van het oculair in een microscoop?

Het oculair is het lensje waar je doorheen kijkt om het beeld van het preparaat te zien. Het oculair vergroot het beeld dat door het objectief wordt gevormd. De vergroting van het oculair staat meestal op het oculair zelf vermeld. De meest voorkomende vergrotingen zijn 10x en 15x.

Om de totale vergroting van de microscoop te berekenen, vermenigvuldig je de vergroting van het objectief met de vergroting van het oculair.
Bijvoorbeeld: als je een objectief met een vergroting van 40x gebruikt en een oculair met een vergroting van 10x, dan is de totale vergroting van de microscoop 400x.
Een vergrotingsfactor van meer dan 400x is meestal overbodig. Alleen voor bepaalde hele kleine organismen zoals bijvoorbeeld bacteriën en schimmels kan een hogere vergroting soms nodig zijn. De meeste eencellige organismen zijn al goed te bekijken met een 200-400x vergroting. Bij de observatie van planten is een vergrotingsfactor van 40 tot maximaal 400x ruim voldoende.

Zijn er verschillende soorten oculairen?

oculair microscoopEr zijn verschillende soorten oculairen verkrijgbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende soorten oculairen zijn:

  • Huygens oculairen: Huygens oculairen zijn de meest eenvoudige en goedkoopste oculairen. Ze leveren een goede beeldkwaliteit, maar het beeldveld is relatief klein.
  • Plössloculairen: Plössloculairen hebben een groter beeldveld dan Huygens oculairen en leveren een betere beeldkwaliteit. Ze zijn iets duurder dan Huygens oculairen.
  • Erfle oculairen: Erfle oculairen hebben het grootste beeldveld van alle oculairen en leveren een uitstekende beeldkwaliteit. Ze zijn het duurst, maar ook het beste.

Tips voor het gebruik van oculairen

  • Zorg ervoor dat het oculair goed schoon is voordat je het gebruikt. Je kunt het oculair schoonmaken met een zachte doek en een lensreinigingsvloeistof.
  • Kies de juiste vergroting voor het preparaat dat je wilt bekijken. Als je een te lage vergroting gebruikt, kun je het preparaat niet goed zien. Als je een te hoge vergroting gebruikt, is het beeldveld te klein en is het moeilijk om het preparaat scherp te stellen.
  • Druk niet te hard op het oculair. Dit kan het oculair beschadigen en het beeld vervormen.

Conclusie

Het oculair is een belangrijk onderdeel van een microscoop. Het vergroot het beeld dat door het objectief wordt gevormd, zodat je het preparaat goed kunt bekijken. Er zijn verschillende soorten oculairen verkrijgbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Kies het oculair dat het beste bij jouw behoeften past.

Bekijk de collectie microscopen op onze website als je meer wilt weten over microscopen of als je er een wilt kopen.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Wat is een goede vergroting voor een microscoop?

Mensen lazen ook

Hoe werkt een doorlichtmicroscoop?

Mensen lazen ook

Kies je een monoculaire of een stereo (binoculaire) microscoop?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud