Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid?

Regelmatige oogonderzoeken zijn cruciaal

Slechtziendheid kan verschillende oorzaken hebben en kan variëren in ernst.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid zijn:

  1. Refractieproblemen: Dit omvat aandoeningen zoals bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) en astigmatisme, waarbij het oog de lichtstralen niet goed kan focussen op het netvlies, wat leidt tot wazig zicht.
  2. Cataract: Cataract is een troebeling van de ooglens, waardoor het zicht wazig of mistig wordt. Het is een veelvoorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen en kan operatief worden behandeld.
  3. Glaucoom: Glaucoom is een groep oogaandoeningen die schade aan de oogzenuw veroorzaakt en leidt tot een verlies van gezichtsveld. Het kan onopgemerkt voortschrijden en is een belangrijke oorzaak van blijvende slechtziendheid.
  4. Maculadegeneratie: Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) is een aandoening waarbij het centrale zicht wordt aangetast door schade aan de macula, het deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor scherp zien.
  5. Diabetische retinopathie: Dit is een complicatie van diabetes waarbij de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken. Het kan leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid als het niet wordt behandeld.
  6. Oogletsels: Fysieke letsels aan het oog kunnen het gezichtsvermogen aantasten, afhankelijk van de ernst en locatie van het letsel.
  7. Ooginfecties: Infecties zoals trachoom, een bacteriële ooginfectie, kunnen het hoornvlies beschadigen en tot slechtziendheid leiden.
  8. Neurologische aandoeningen: Sommige neurologische aandoeningen, zoals beroertes of optische neuropathie, kunnen het zicht negatief beïnvloeden.
  9. Erfelijke aandoeningen: Er zijn verschillende erfelijke oogziekten die leiden tot slechtziendheid, zoals retinitis pigmentosa

Het is belangrijk om regelmatig oogonderzoeken te ondergaan om problemen in een vroeg stadium te detecteren en te behandelen. In veel gevallen kan slechtziendheid met de juiste zorg worden verminderd of beheerd.

Simulatie van vaak voorkomende oogziektes:

Naast onderstaand simulatie-overzicht is er een mooie gratis app beschikbaar voor IOS (iPhone of iPad) en Android van de stichting Bartiméus. Deze geeft op basis van realtime camerabeelden een hele goede indruk van de zichtbeperkingen bij diverse oogaandoeningen. Bartiméus is een expertise-organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt om het leven te leven zoals zij dat willen.

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat bij specifieke oogaandoeningen door gebruik van een bepaalde kleurtemperatuur een beter zichtresultaat opleveren. In de tabel hieronder staat dan ook een (globaal) kleurtemperatuur-advies voor lichtloepen en/of leeslampen per oogaandoening.

Simulatie slechtziendheid

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Welke vergroting moet ik kiezen?

Mensen lazen ook

Waarom is de kleurtemperatuur van licht belangrijk?

Mensen lazen ook

Wat zijn vergrotende optische hulpmiddelen?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud