Wat is slechtziendheid?

Oorzaken en symptomen van slechtziendheid

Slechtziendheid is een visuele beperking waarbij iemand aanzienlijke moeite heeft met zien en het hebben van een beperkt gezichtsvermogen. Slechtziendheid kan variëren in ernst, van mild tot zeer ernstig, en het kan verschillende oorzaken hebben.

Enkele veelvoorkomende oorzaken van slechtziendheid zijn onder andere:

  1. Refractieve fouten: Dit omvat aandoeningen zoals bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) en astigmatisme. Deze problemen kunnen vaak worden gecorrigeerd met brillen of contactlenzen, maar bij sommige mensen kunnen ze leiden tot slechtziendheid als ze onbehandeld blijven.
  2. Oogziekten: Oogaandoeningen zoals glaucoom, cataract (staar), diabetische retinopathie en maculadegeneratie kunnen leiden tot slechtziendheid. Deze aandoeningen kunnen de structuur van de ogen aantasten en het gezichtsvermogen aantasten.
  3. Oogletsel: Ernstig letsel aan de ogen kan leiden tot blijvende schade en slechtziendheid.
  4. Congenitale aandoeningen: Sommige mensen worden geboren met aangeboren oogafwijkingen of genetische aandoeningen die het gezichtsvermogen beïnvloeden.
  5. Neurologische aandoeningen: Neurologische aandoeningen zoals beroertes, hersentumoren of multiple sclerose kunnen het zicht beïnvloeden.

Slechtziendheid kan gepaard gaan met uiteenlopende symptomen, zoals wazig zicht, verminderd contrast, moeite met het zien van details, beperkt gezichtsveld en andere visuele beperkingen. Mensen met slechtziendheid kunnen vaak baat hebben bij hulpmiddelen zoals vergrotende brillen, loepen, speciale verlichting en audiotools om hen te helpen bij dagelijkse activiteiten. In sommige gevallen kan slechtziendheid niet worden gecorrigeerd of verholpen, en dan kan het leren van aanpassingsstrategieën en het aanpassen van de levensstijl van cruciaal belang zijn om een actief en onafhankelijk leven te leiden. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen en regelmatige oogonderzoeken te ondergaan als je merkt dat jouw gezichtsvermogen achteruitgaat, zodat eventuele oogproblemen vroegtijdig kunnen worden opgespoord en behandeld.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Welke vergroting moet ik kiezen?

Mensen lazen ook

#

Mensen lazen ook

#

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud