Wat is retinopathia pigmentosa?

voorbeeld van het zicht bij retinopathia pigmentosa
voorbeeld van het zicht bij retinopathia pigmentosa

Retinopathia pigmentosa, ook wel retinitis pigmentosa (RP) genoemd, is een erfelijke oogziekte die het netvlies aantast. Bij deze aandoening breken de lichtgevoelige cellen in het netvlies geleidelijk af, wat leidt tot een verlies van het gezichtsvermogen. Het begint meestal met nachtblindheid en kan zich ontwikkelen tot tunnelzicht (gezichtsveldvernauwing) en uiteindelijk tot blindheid.

RP wordt veroorzaakt door genetische mutaties die erfelijk zijn. Er zijn verschillende genen betrokken bij deze aandoening, en het kan op verschillende manieren worden overgeërfd, zoals autosomaal dominant, autosomaal recessief of X-gebonden.

Helaas is er momenteel geen genezing voor retinopathia pigmentosa. Er zijn echter onderzoeken en experimentele behandelingen gaande om het verloop van de ziekte te vertragen of te beheersen. Hulpmiddelen zoals nachtzichtbrillen en blindenstokken kunnen mensen met RP helpen om te gaan met hun verminderde gezichtsvermogen en de kwaliteit van hun leven verbeteren. Het is belangrijk om met een oogarts te overleggen voor de juiste zorg en begeleiding als men wordt gediagnosticeerd met retinopathia pigmentosa.

Hulpmiddelen om het zicht toch enigszins te verbeteren zijn het gebruik van een lichtloep of een leeslamp met warm licht.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Welke vergroting moet ik kiezen?

Mensen lazen ook

Waarom is de kleurtemperatuur van licht belangrijk?

Mensen lazen ook

Hoe merk je slechtziendheid in het dagelijks leven?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud