Wat is grijze staar?

Cataract, een vaak voorkomende ouderdoms oogziekte

voorbeeld van het zicht bij cataract
voorbeeld van het zicht bij cataract

Grijze staar, ook wel cataract genoemd, is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij de natuurlijke heldere lens van het oog troebel wordt. Deze troebelheid veroorzaakt wazig zicht en kan leiden tot problemen met het zien van details en het ervaren van verblinding, vooral bij fel licht.

Cataract ontwikkelt zich meestal langzaam en kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar komt vaker voor bij ouderen. De belangrijkste oorzaak van cataract is veroudering, maar het kan ook worden veroorzaakt door factoren zoals genetica, blootstelling aan de zon, roken, diabetes en langdurig gebruik van bepaalde medicijnen.

De enige effectieve behandeling voor cataract is chirurgie, waarbij de troebele lens wordt verwijderd en vervangen door een kunstmatige intraoculaire lens. Cataractoperatie is een zeer veilige en veelvoorkomende procedure en kan het gezichtsvermogen aanzienlijk verbeteren en de kwaliteit van leven herstellen. Veel mensen ondergaan deze operatie met succes om hun gezichtsvermogen te herstellen en genieten daarna van helder zicht.

Hulpmiddelen om het zicht bij cataract toch enigszins te verbeteren zijn het gebruik van een lichtloep of een leeslamp met warm licht.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Welke vergroting moet ik kiezen?

Mensen lazen ook

Waarom is de kleurtemperatuur van licht belangrijk?

Mensen lazen ook

Wat is slechtziendheid?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud