Wat is glaucoom?

Het is belangrijk om regelmatig je oogdruk te laten controleren

voorbeeld van het zicht bij glaucoom
zicht bij gevorderd glaucoom

Glaucoom is een oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, meestal als gevolg van een te hoge druk in het oog. Deze beschadiging aan de zenuw kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen en in sommige gevallen zelfs tot blindheid als het onbehandeld blijft.

In ons oog is er een vloeistof genaamd het oogvocht, dat constant wordt aangemaakt en afgevoerd. Bij glaucoom is er een probleem met de afvoer van dit vocht, waardoor de druk in het oog toeneemt. Deze verhoogde oogdruk kan de zenuwvezels in de oogzenuw beschadigen, wat uiteindelijk leidt tot gezichtsverlies.

Glaucoom wordt vaak de "stille dief van het gezichtsvermogen" genoemd, omdat het in de vroege stadia meestal geen symptomen veroorzaakt en het gezichtsverlies heel geleidelijk optreedt. Daarom is het belangrijk om regelmatig een  oogdrukmeting te laten uitvoeren, omdat glaucoom dan vroegtijdig kan worden opgespoord en met behandeling kan worden beheerst om verdere schade te voorkomen. Behandelingen omvatten meestal oogdruppels, laserbehandelingen of chirurgie om de oogdruk te verlagen en verdere schade te voorkomen.

Heb je toch een gevorderde vorm van glaucoom kan een lichtloep of leeslamp voorzien van een warme lichtkleur het zicht enigszins verbeteren.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Welke vergroting moet ik kiezen?

Mensen lazen ook

Welke gradaties in slechtziendheid zijn er?

Mensen lazen ook

Waarom is de kleurtemperatuur van licht belangrijk?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud