Macula-degeneratie: wat is dit?

voorbeeld van het zicht bij macula-degeneratie
voorbeeld van het zicht bij macula-degeneratie

Maculadegeneratie, ook wel bekend als leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD=Age Related Macula Degeneration), is een oogziekte die het centrale deel van het netvlies, de macula genaamd, aantast. De macula is verantwoordelijk voor scherp zien, zoals lezen en herkennen van gezichten. AMD komt voornamelijk voor bij oudere volwassenen en kan leiden tot verlies van centraal zicht, waardoor het moeilijk wordt om details duidelijk waar te nemen.

Er zijn twee hoofdtypen AMD: droge AMD en natte AMD. Droge AMD wordt gekenmerkt door de ophoping van afvalproducten in de macula, terwijl natte AMD wordt veroorzaakt door lekkende bloedvaten onder de macula.

Er is momenteel geen genezing voor AMD, maar er zijn behandelingen beschikbaar om de progressie te vertragen of het zicht te verbeteren in het geval van natte AMD. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om AMD vroeg te diagnosticeren en de juiste zorg te ontvangen. Er zijn ook hulpmiddelen en technieken beschikbaar om mensen met maculadegeneratie te helpen hun dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren. Zo kan een lichtloep of een leeslamp met een koude kleurtemperatuur zeer bruikbaar zijn.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Welke vergroting moet ik kiezen?

Mensen lazen ook

Wat zijn vergrotende optische hulpmiddelen?

Mensen lazen ook

Waarom is de kleurtemperatuur van licht belangrijk?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud