Hoe merk je slechtziendheid in het dagelijks leven?

Slechtziendheid kan op verschillende manieren merkbaar zijn in het dagelijks leven.

Enkele veelvoorkomende tekenen en situaties die kunnen wijzen op slechtziendheid:

  1. Wazig zicht: Personen met slechtziendheid ervaren vaak wazig zicht. Ze kunnen moeite hebben om details en tekst scherp te zien.
  2. Moeite met lezen: Slechtziende mensen kunnen moeite hebben met het lezen van gedrukte materialen, zoals boeken, kranten en menu's. Ze moeten mogelijk de tekst dichter bij hun ogen houden om te kunnen lezen.
  3. Problemen met herkennen van gezichten: Het kan moeilijk zijn om gezichten te herkennen, zelfs van bekende mensen, als gevolg van verminderd gezichtsvermogen.
  4. Verminderd contrast: Slechtziendheid kan leiden tot een verminderd vermogen om kleuren en contrasten waar te nemen. Dit kan problemen veroorzaken bij het onderscheiden van objecten tegen een achtergrond.
  5. Beperkt gezichtsveld: Sommige mensen met slechtziendheid hebben een beperkt gezichtsveld, wat betekent dat ze niet goed kunnen zien wat zich aan de zijkanten of boven of onder hen bevindt.
  6. Moeite met mobiliteit: Slechtzienden kunnen problemen ondervinden bij het navigeren in hun omgeving, zoals struikelen over obstakels of moeite hebben met traplopen.
  7. Afgenomen nachtzicht: Slechtziendheid kan leiden tot moeite met zien in het donker, waardoor activiteiten in de avonduren moeilijker worden.
  8. Afhankelijkheid van hulpmiddelen: Mensen met slechtziendheid maken vaak gebruik van vergrotende optische hulpmiddelen, witte stokken of hulphonden om hen te helpen bij hun dagelijkse activiteiten.
  9. Moeite met autorijden: Voor veel mensen met slechtziendheid is autorijden niet mogelijk, wat hun mobiliteit beperkt.

Als iemand een of meer van deze tekenen vertoont, is het raadzaam om een opticiën/optometrist te bezoeken. Deze kan snel een eerste inschatting maken en adviseren een oogarts te raadplegen voor een grondig oogonderzoek. Een vroege diagnose en passende behandeling of hulpmiddelen kunnen de kwaliteit van leven van mensen met slechtziendheid aanzienlijk verbeteren.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina ("chat", "online" of stuur bericht") .

Gerelateerde artikelen

Mensen lazen ook

Welke vergroting moet ik kiezen?

Mensen lazen ook

Welke gradaties in slechtziendheid zijn er?

Mensen lazen ook

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid?

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud