Verrekijker FAQ

verrekijker gebruik in de natuur

Welke waarde geeft de vergroting aan?

vergroting Hiermee wordt de vergrotingsfactor van een verrekijker aangeduid. Bij een vergroting van 8x lijkt het te bekijken onderwerp 8x dichterbij te staan dan in werkelijkheid het geval is.

Iets om rekening mee te houden: hoe hoger de vergrotingsfactor, hoe stabieler je de kijker moet vasthouden. Bij een vergroting van 10x of hoger is een statief montage mogelijkheid wel aan te raden.

Wat is het voordeel van een grotere objectief diameter bij een verrekijker?

objectief diameter Objectief verrekijkers Dit is een belangrijke factor bij de keuze van een verrekijker. De grootte van het objectief bepaalt immers de lichtsterkte van de verrekijker. Hoe groter de lens diameter, hoe lichtsterker de kijker.

Voor de (amateur) ornithologen (vogelaars) is dit een belangrijk punt van aandacht. De beste tijd om vogels te spotten is namelijk het ochtendgloren. Omdat de lichtomstandigheden dan nog niet optimaal kunnen zijn, is het gebruik van lichtsterke verrekijkers aan te bevelen. Met andere woorden: dan kun je het beste een verrekijker kopen met een grotere objectief diameter. (vanaf 32mm tot 56mm)

Wat wordt met de uittredepupil waarde bedoeld? 

uittrede-pupil uittredepupil De uittredepupil is de diameter van de lichtbundel welke uit het oculair komt. Wanneer je de verrekijker met gestrekte armen voor je houdt, zie je in het oculair het beeld in een klein helder rondje: dit is de uittredepupil. Het spreekt voor zich dat een verrekijker geschikt is onder slechte lichtomstandigheden indien er sprake is van een grote uittredepupil. Dit is een rekenkundige waarde welke voortvloeit uit de verhouding van de lensdiameter en de vergrotingsfactor: de objectiefdiameter wordt gedeeld door de vergrotingsfactor. In de praktijk is een uittredepupil met een waarde tussen 2 en 3mm voldoende voor gebruik tijdens daglicht. Voor moeilijkere lichtomstandigheden (schemering) is een hogere uittredepupil met waardes van 5 tot 7mm sterk aan te bevelen. Kijkers met een relatief grote uittredepupil bieden nog een ander voordeel: het geeft een rustiger beeld zelfs wanneer de kijker een beetje in je handen trilt.

Wat wordt bedoeld met de geometrische lichtsterkte (relatieve helderheid)?

De lichtsterkte is een theoretische waarde die aangeeft hoeveel licht de kijker doorlaat. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in een getal. De formule waarmee de geometrische lichtsterkte wordt berekend is als volgt: je neemt het kwadraat van de diameter van de uittredepupil. Hierbij geldt: hoe hoger het getal, hoe beter de lichtsterkte.  Een lichtsterkte van meer dan 49 (=7x7) heeft overigens geen toegevoegde waarde meer.

uittrede-pupil Wat wordt bedoeld met het schemergetal?

Schemergetal Het schemergetal zegt iets over de beeldkwaliteit van de verrekijker onder minder gunstige lichtomstandigheden, zoals het ochtendgloren of de avondschemering. Een kijker met een schemergetal lager dan 15 is eigenlijk alleen geschikt voor gebruik overdag. Voor vogelaars en spotters van wilde dieren zijn echter de "randen van de dag" het meest interessant en is een hogere waarde vanaf 16 wel aan te bevelen.

Wat wordt bedoeld met het nabijheidspunt?

Nabijheidspunt Dit is de kortste afstand waarbij een object nog scherp en zonder vertekening kan worden waargenomen. Een handig weetje wanneer je een kijker in een museum wilt gebruiken, waarbij er sprake is van veelal korte werkafstanden.

Wat zijn fase-gecorrigeerde prisma's?

Nadat het licht door de objectieflenzen van een binoculaire dakkantprisma is gegaan, wordt het weerkaatst door de oppervlakten van het prisma. Deze meervoudige interne reflecties op het prisma, en een fenomeen dat bekend staat als Brewster's of de polarisatiehoek, zorgen ervoor dat het licht gedeeltelijk gepolariseerd wordt en het licht wordt gesplitst in twee "uit fase zijnde" lichtbundels.

fasecorrectie bij een dakkantprisma Ongecorrigeerd zal deze "faseverschuiving" een beeld opleveren met minder contrast en een lagere resolutie. Om dit te voorkomen en daarmee de beeldkwaliteit en het contrast te verhogen, is bij de duurdere verrekijkers een speciale meerlaagse fasecorrectiecoating aangebracht op een van de dakkant-oppervlakken. Hiermee wordt het gesplitste licht terug in fase gedwongen, zodat ze nu allebei dezelfde faseverschuiving hebben. Er is  dus geen interferentie meer die het zicht verslechtert.

Om deze zeer dunne coatings op het prisma-oppervlak te produceren, worden ze meestal aangebracht met behulp van een proces dat bekend staat als chemische dampafzetting.

Let op: Fasecorrectiecoatings zijn alleen nodig op verrekijkers met dakkantprisma's omdat de faseverschuiving niet optreedt bij een porroprisma.

Wat wordt bedoeld met een waterbestendige verrrekijker?

waterproof_N2 Deze term verwijst naar een systeem van waterafstotende kenmerken van de behuizing en beweegbare delen waardoor de verrekijker bestand is tegen water onder druk.

Wat is het voordeel van een met nitrogeen-gas gevulde verrekijker?

In tegenstelling tot lucht bevat nitrogeen geen restvocht. Hiermee wordt het beslaan van het interne lenzensysteem bij wisselende temperaturen voorkomen.

Coating

lens coating Eschenbach verrekijkers zijn voorzien van een "fully multi-coated" optiek. Dit betekent dat alle "glas naar lucht" grensvlakken zijn voorzien van een extreem dunne anti-reflectiecoating. Standaard wordt gebruik gemaakt van een magnesium-fluoride coating (Magenta-coating). Bij sommige modellen wordt deze gecombineerd met een multicoating op een zijde van de lens om de licht-transmissie nog meer te verbeteren. een nog hogere licht-transmissie kwaliteit wordt bereikt wanneer deze multi-coating op alle lensvlakken is toegepast.

high transmission naturebright Om levensechte kleurrijke beelden te realiseren maakt Eschenbach gebruik van een topcoating: "High Transmission" ook wel "Naturebright" genoemd.. Deze laatste is toegepast bij de Regatta verrekijkers.

Bezoek onze speciale informatiepagina voor een toelichting op alle mogelijke soorten verrekijkers.

Scroll naar boven
Chat met ons
Chat met ons
Heeft u vragen, twijfels of problemen? Wij zijn hier om u te helpen! Stel uw vraag in de hieronderstaande regel.
Verbinden...
Op dit moment zijn er geen medewerkers beschikbaar. U kunt het later nog eens proberen of een bericht hieronder achterlaten.
Onze medewerkers zijn bezet. Probeer het later nogmaals alstublieft
:
:
:
Heeft u een vraag? Wij zijn nu online bereikbaar via deze chat.
:
:
Deze chatsessie is beëindigd.
Was dit gesprek nuttig? Beoordeel deze chat sessie
Goed Slecht
Naar de inhoud springen preloader